Detoxificatie vanuit natuurgeneeskundig perspectief
5 april 2021 2023-01-20 14:25Detoxificatie vanuit natuurgeneeskundig perspectief
Artikel van NAVN docenten Selma Bijl en Renée Koenders voor OrthoFyto
Detoxen doet men zeker niet alleen om wat kilo’s kwijt te raken, maar ook ter bevordering van de gezondheid, bijvoorbeeld met een voorjaarsreinigingskuur. Soms ontstaan echter ernstige klachten tijdens en na een detox. Hoe bepaal je of iemand door detoxen werkelijk gezonder en vitaler wordt? In onze dertig jaar praktijkervaring zien we dat hiervoor de natuurgeneeskundige principes toegepast moeten worden. De kwaliteit van de uitscheidingsorganenbepaalt of de toxinen het lichaam verlaten. Daarbij worden drie stadia onderscheiden, analoog aan de eerste drie fasen van het Reckeweg-systeem. Tijdens het detoxen kan een genezings- of ziektecrisis ontstaan. Hoe adequater de therapeut de detoxprikkel aanpast aan deze reacties, des te makkelijker worden complicaties voorkomen. Dit is te zien aan een toename van vitaliteit en creativiteit van de patiënt. Zo wordt er gezondheidswinst behaald. Lees het hele artikel hier.
Selma Bijl heeft een praktijk natuurgeneeskunde. Ze studeerde af als kinder- & jeugdpsycholoog, is docent bachbloesem, stagebegeleider bij de NAVN te Zaltbommel en ze verzorgt lessen kruidenleer bij de Kraaybeekerhof Academie. Ze spant zich in om het natuurgeneeskundig gedachtegoed door te geven.
Renée Koenders, MSc in Herbal Medicine heeft sinds 1990 een praktijk in natuurgeneeskunde, fytotherapie, klassiek homeopathie en acupunctuur. Vanaf 1992 is zij docent fytotherapie. Zij heeft een methode voor het onderwijs in de fytotherapie ontwikkeld, zie www.4natuurkwaliteiten.nl.