Het prikkelbaardarm syndroom
21 februari 2023 2024-05-03 11:48Het prikkelbaardarm syndroom
Het prikkelbaardarm syndroom
Het Prikkelbaar darmsyndroom volgens Merck Manual: “Het prikkelbaar darmsyndroom is in feite een stoornis in de spontane beweeglijkheid van het gehele spijsverteringskanaal en veroorzaakt buikpijn, obstipatie of diarree”.
Het blijkt dus nogal een breed begrip te zijn! En waar het kort gezegd op neer komt, is dat bij deze mensen geen afwijkingen gevonden worden met diverse onderzoeken, maar wel klachten hebben. Aan de ene kant is het heel fijn dat er geen ernstige zaken aan de hand zijn, anderzijds hebben patiënten helaas vaak het gevoel niet serieus genomen te worden, omdat men vaak het gevoel heeft afgescheept te worden met deze diagnose. Dit zegt niets van de diagnose stelling in het algemeen, maar vooral hoe de behandelaar hiermee omgaat. Tijd speelt een rol in dit geheel, als natuurgeneeskundig therapeut heb je de mogelijkheden om meer tijd uit te trekken voor je patiënten, waardoor de anamnese meer diepgang kan hebben. Daardoor kun je het emotionele-mentale niveau beter uitvragen. Ja, de oorzaak kan zeker op emotioneel-mentaal niveau liggen, maar vaak is het een combinatie van zowel fysiek als psychisch, en dit laatste kan mentaal zijn, maar ook emotioneel. Maar al deze facetten zouden goed bekeken moeten worden en die patiënt zal gehoord moeten zijn, om hulp te kunnen bieden!
Sommige mensen reageren op een bepaald soort voedsel met dezelfde soort klachten, dan bestaat de behandeling uit het vermijden van dat voedsel. Maar goed is dat een oplossing voor de lange termijn? Soms is dat voedsel dusdanig ongezond dat het zeker niet verkeerd is om het te mijden, maar soms is het een onderdeel van normale gezonde voeding, is het dan handig om dit vermijden?
Vaak wordt er veel nadruk gelegd op de inname van vezels en worden deze ook nog voorgeschreven in zakjes die dan opgelost in water gebruikt worden. Maar in heel veel gevallen is dit niet zaligmakend, helaas. Sterker nog bij verkeerd gebruik kan dit zelfs tot meer klachten leiden!
Helaas, blijkt uit de patiënten die ik gezien heb, dat er vanuit de reguliere geneeskunde weinig tot niets gedaan wordt als wat algemene adviezen en laxerende geneesmiddelen. En dat is jammer, want er is zoveel meer….
Binnen de natuurgeneeskunde wordt altijd de hele mens bekeken, dit komt in ieder stukje wat ik schrijf terug, ik val daarmee wellicht in herhaling, maar ook hier is het van groot belang. De ziekte geschiedenis is belangrijk, wanneer is wat begonnen? Wat speelde er toen? En wat was het gevolg? Door deze puzzelstukken op de juiste plaats te leggen is er vaak heel veel winst te behalen!! Niet altijd een makkelijke klus, maar zeker de moeite waard!! En ja, soms hoort daar een stuk vermijden bij van bepaald voedsel, maar het uitgangspunt is om de organen weer zo sterk te krijgen dat het niet nodig blijft om dat voedsel te blijven mijden. Maar dat het lichaam weer in staat is om het voedsel wat het binnen krijgt op een goede manier te verteren, zonder klachten!! Het is heel belangrijk om te kijken hoeveel prikkels de patiënt te verwerken krijgt, met de toename van schermtijden, pc gebruik/telefoongebruik/sociale media/ zijn hier wat voorbeelden van. Deze prikkels moeten allemaal verwerkt worden en natuurgeneeskundig gezien wordt de spijsvertering hiermee belast.
Juist bij klachten die niet meteen te duiden zijn of waar meer facetten een rol spelen, nu heb ik dan toevallig het prikkelbaardarm syndroom als voorbeeld genomen, maar dit komt heel vaak voor, kan natuurgeneeskunde vaak wel tot een doorbraak komen van deze patiënt. En nee niet alles is te genezen, maar voor veel van deze patiënten kan er vaak een groot verschil gemaakt worden. Dus collega therapeuten, maak het verschil en voor studenten, kom op even doorzetten en ook jij kunt een verschil gaan maken!
Docent iriscopie Leonie Scheutjens
Zoeken
Populaire blogs