Witlofsoep – lekker romig en met vele werkingen
1 februari 2021 2023-01-20 14:25Witlofsoep – lekker romig en met vele werkingen
Afgelopen zondag heeft Marion Pluimes (docent Voeding & bestuurslid NAVN) een fantastisch online kookles voor alle leden van de NAVN gegeven. Heb je deze gemist? Geen probleem! De komende maanden delen we recepten van Marion met extra aanbevelingen over natuurvoeding en kooktips.
Als eerste deze heerlijke witlof soep. Een aantal werkingen:
- witlof is stimulerend voor maagzuur, en ondersteuning voor gal en lever
- witlof bevat tevens inuline wat een toffe vezel is voor het behoudt van een goede darmflora
- de witlof in de soep bevat ruim vit C, kalium, foliumzuur
- aardappel bevat ook vit C en daarnaast B6, kalium, vezel
- aardappel is een plant die behoord tot de nachtschadefamilie en bevat het giftige solanine. Om daar echt ziek van te worden is 500 gr aardappelschillen nodig, die zal je niet snel zo eten…. een beetje solanine is juist gunstig om het immuunsysteem ‘wakker’ te houden
- het rauwe aardappelsap is sterk basisch en werkt goed tegen brandend maagzuur
- amandel met schil voor de vezels bevat ruim antioxidanten, eiwit, en mineralen, waaronder magnesium, fosfor, zink en kalium
Kooktips:
Laat zoveel mogelijk de schil aanwezig bij de voedingsmiddelen die je gebruikt, dit is goed voor extra vezels, mineralen en bioactieve stoffen. Gebruik in deze soep vooral alles van de witlof, laat de harde kern ook zitten. Zoek naar witlof van de volle grond, deze heeft meer voedingsstoffen. Er wordt vaak (ook eko) geteeld op substraat, dit heeft een lager droge stofgehalte en minder voedingsstoffen.
Werkwijze:
Schil de ui en hak grof. Verhit een soeppan en voeg bodembedekkend olijfolie toe. Bak hierin de ui met een beetje zout. Was de aardappel en snijd in blokjes en bak mee met de ui. Was de witlof, snijd grof en bak ook mee. Alles op een hoog vuur. Voeg amandelen en kombu toe en 1 ltr water, breng aan de kook en laat in 15 min. garen. Verwijder de kombu, voeg kappertjes en mierikswortel toe en pureer grof. Met de staafmixer (een blender is te heftig voor aardappel, dat wordt lijm). Voeg eventueel water toe om de gewenste dikte te verkrijgen.